Wat is een referral?

Een referral is een lid van een spaarprogramma, wat door een bestaand lid van dat spaarprogramma is aangebracht. Ieder lid van een spaarprogramma heeft een unieke, eigen referrallink waarmee andere leden kunnen worden aangemeld. Dit systeem is ontstaan doordat de eigenaren van spaarprogramma's handig gebruikmaken van het feit dat de leden de promotie van hun website verzorgen. De personen die referrals werven krijgen hier dan uiteraard een vergoeding voor.

Het volgende plaatje laat een eenvoudige weergave van het referralsysteem zien:

Leden die jij werft zijn directe referrals, leden die jouw referrals werven zijn indirecte referrals. Over directe referrals ontvang je een hoger percentage dan over indirecte referrals. Bij Spaarbron zien de vergoedingen er zo uit:

Directe referrals (laag 1, Mark): 12%
Indirecte referrals (laag 2, Sabine): 8%
Indirecte referrals (laag 3, Lotte): 6%
Indirecte referrals (laag 4), Bart: 4%

Vaste vergoeding of een percentage van de verdiensten?

Er zijn simpelweg twee soorten beloningen te onderscheiden die spaarprogramma's bieden: een percentage van de verdiensten van de referrals, een vaste vergoeding per actieve referral of een combinatie van beide. Een percentage van de verdiensten van de referral heeft als voordeel dat men tot in de lengte van dagen kan blijven profiteren van de verdiensten van de aangebrachte referrals. Een nadeel is dat het vrij lang kan duren alvorens de referral dusdanig veel saldo heeft opgebouwd dat het de hoogte van de vaste vergoeding overstijgt.

De vaste vergoeding is een eenmalige vergoeding, die wordt toegekend indien de referral een vooraf bepaald saldo heeft bereikt. In de meeste gevallen dient de referral ongeveer 20 eurocent te verdienen alvorens de vergoeding wordt bijgeschreven. Doordat deze vorm van vergoeden eenmalig is, is de beloning zeer hoog te noemen. Bij onderstaande spaarprogramma's bedraagt de vergoeding tot 2 euro per aangebrachte (actieve) referral!

Spaarprogramma's die werken met een vaste vergoeding:

NuCash
GekkenGoud
MoneyMiljonair
GoudMails
Cash4Ladies